april update

Hello there. It's been a while since I have been writing. As you could see on social media I have been racing a few Cross Country races after the Cape Epic. It was tough to get into the rhythm again, but I think it is going better every week. Well, I was thinking that before yesterday's race in Austria.. In Nieuwkuijk I knew I had to get used to the typical Dutch course where there are actually no climbs and where it is just full gas on the flats.. That was the biggest challenge, coming from the long and tough african conditions. But as a training it was pretty good. Then we were heading to the first BMC-racing cup in Switserland. This one was in Schaan, which is actually in Liechtenstein. :) The course suited me well. It had a long climb, which got steep sections in the end, and a nice long downhill. In the first few laps I made some misstakes in the downhills, which costed me some precious time every lap. Time which I had to made up in the climb the next round. Towards the end of the race it was getting smoother. Better lines in the downhills and still enough power uphill. This made my last lap even the 6th laptime overall. In this elite class field, was giving me a good feeling. It motivated me so much too! Then my trainer and I planned a blog of two weeks with hard and intense trainingrides. Hard and specific intervals combined with endurance rides. I always feel good if I have hard trainingweeks.. Next goal was; HC race in Haiming, Austria. The best riders in the world were at the startline. I think I have never started a XCO race with such a topclass field, besides the world cups. The course was very technical, but training it the day before with my old teammate Niklas helped a lot. I was riding my Scalpel, which I think was a good choice. I noticed that I had to work very hard already to manage those steep climbs.. hmm..  Sunday, raceday. It was one big fight against my self. Trying to find my power in my legs. I felt empty on the climbs where I could use all the power and strength I normally have. Shit! I really wanted to show something today, or at least do the same as two weeks ago in Schaan... Now, a day after the race, I think it is all not so weird after the intensity of the last two weeks of training. At such a race, where the course is so tough, you need to be fresh and 100% fit. I hope the hard work will pay off in the coming weeks where some big appointments are on the scheduel. First Heubach, bundesliga HC, the week after European Championships Marathon in Singen. Then towards the big races in May, including worldcups! Below you can see a video which I made during the course recon in Haiming. Thanks again Niklas!

Dutch:

Zo, het is weer even geleden sinds mijn vorige verslagje. Zoals ik al wel op facebook heb laten weten gaat het sinds de cape epic beter en beter. Hoewel, tot gisteren dacht ik dat :). De eerste wedstrijd was in Nieuwkuijk. Een typisch Nederlands parcours, geen bergen, allemaal vlak, snelle bochtjes. Alles vol gas vanaf de start. Dat is even wennen na de uitputtingsslag in Afrika. Als training was het denk ik goed, een goede prikkel. De snelheid had ik nog niet in de benen, maar het goede gevoel komt eraan. Dit kon ik ook merken in de trainingen. De intervallen gingen goed en ik voelde me best sterk. De volgende grote wedstrijd was in Schaan, Liechtenstein. Onderdeel van de BMC-cup serie in Zwitserland. Een zeer sterk startveld met echte toppers aan de start. Het parcours in Schaan: een lange klim met op het eind echt steile stukken, en een lange afdaling. Op de klim kon ik goed mijn kracht kwijt, en een ritme vinden. De afdaling kosste mij in de eerste ronden helaas kostbare tijd. Hier verloor ik steeds tijd, voornamelijk door gepruts en domme foutjes. Naar het einde van de wedstrijd ging dit steeds beter. Dit resulteerde zelfs in een 6e rondetijd overall, in mijn laatste ronde. Dit was een mooie opsteker en motiveerde me heel erg! De twee weken daarna hard en veel getraind. Intensieve intervaltrainingen, afgewisseld met duurritten. Een wedstrijdvrij weekend, met extra trainingen en nog zo'n week. Dan Haiming, HC, Oostenrijk. Ik denk dat dit tot nu toe de grootste wedstrijd was waar ik ooit gestart ben, qua deelnemersveld, buiten de wereldbekers om. Super veel wereldtoppers aan de start. Ik was er eigenlijk echt op gebrand hier wat te laten zien. De lijn van Schaan door te trekken. De dag voor de wedstrijd samen met Niklas, oud teamgenoot, het parcours verkend. Dit was zeer zinvol, gezien de technische afdalingen. Hij kende de goede lijnen en ik heb hem geprobeerd te volgen. (zie video) Dit ging goed. Ik merkte al wel dat ik echt hard moest werken op de klimmen. Ik hield mezelf wel voor dat dit door de lange reis kwam en dat dit morgen wel beter zou gaan. Zondag, wedstrijddag. Hmm.. Een beetje een raar gevoel tijdens het warmrijden, dat wel, maar goed. Start. Poef! Weg, een gevecht, voornamelijk tegen mezelf. Op zoek naar de goede benen, naar de kracht in mijn benen vooral. Helaas heb ik dit niet gevonden en was het afzien van begin tot eind. Power in de benen was op dit rondje erg handig... Super balen. Een gemiste kans. Nu, een dag later, nu ik dit type, realiseer ik me wel dat dit erbij hoort. Op zo'n zwaar parcours moet je 100% fit zijn, het verlangt zo veel van je lijf om hier 1,5uur volle bak te kunnen fietsen. Het is dan ook niet heel realistisch dat ik dit zou kunnen na 2 zware weken. Ik dacht dat het wel zou kunnen, maar blijkbaar toch niet. Ik hoop dat het harde werken zich uitbetaalt in de komende weken waar veel grote wedstrijden op de planning staan. Nu eerst de focus op herstel. "De tour de france win je in bed" heb ik wel soms gehoord. Daar zal vast een kern van waarheid inzitten. Ik moet zeggen dat het me beter bevalt om de hele week keihard te trainen, dan om te herstellen en rustig aan te doen.. Toch maar proberen. Herstellen, niet te veel trainen :) en zondag fris aan de start. In Heubach, Bundesliga, ook weer een HC wedstrijd. En de week daarna het EK marathon. Motivatie is in ieder geval vol aanwezig! We gaan het meemaken. Groetjes en tot de volgende keer! 

ps Zie video hierboven van het parcours van gisteren. Dit heb ik gefilmd tijdens het verkennen van het rondje. Voor me fietst Niklas.